W WOLNYM CZASIE

Tu na pewno smacznie zjecie w Krakowie. Popis kulinarnych mistrzów

opublikowano: 18 LIPCA 2024, 08:23autor: Jolanta Hofer
Tu na pewno smacznie zjecie w Krakowie. Popis kulinarnych mistrzów

To wydarzenie jest opowieścią o dążeniu do idealnego wyważenia smaków oraz doskonałego balansu pomiędzy tradycją, a nowatorskimi, kulinarnymi doświadczeniami szefów kuchni. Ale to także pokazanie harmonii z naturą poprzez wykorzystanie sezonowych składników najwyższej jakości. Festiwal Sztuki Restauracyjnej ma swoją odsłonę także w Krakowie i okolicach.

Reklama
 
 
FineDiningWeek® to okazja, żeby odkryć najlepsze restauracje w kategorii premium i skosztować dań przygotowanych przez doświadczonych szefów kuchni.
Na gości czeka wyjątkowa atmosfera, łącząca w sobie gościnność, profesjonalizm i estetyczne doznania przy stole.
 
Tegoroczna edycja Festiwalu Sztuki Restauracyjnej trwa do 11 sierpnia pod hasłem #wHarmonii! Wyjątkowe doświadczenia restauracyjne dostępne są w atrakcyjnej, festiwalowej cenie w niemal 100 najlepszych restauracjach premium w Polsce.

Odkryj mistrzowskie menu 

Swoje wyjątkowe menu przygotowały także krakowskie i małopolskie restauracje: Albertina Restaurant & Wine, Amarylis, Bona, Esterante, Figatella (Zamek w Wiśniczu), Folga, Garden, Garnish Food&Wine, Gavi, Halicka, Hint Food&Drinks, Kapłony i Szczeżuje à la carte, Kuryer Restaurant, Nago Sushi & Sake, Nota_Resto by Tomasz Leśniak, Sobre de la mesa Restaurant i Vinnica Wieliczka.
 
Festiwal to dobry pretekst, by poznać kunszt ich szefów kuchni, tym bardziej, że są to miejsca polecane przez krytyków kulinarnych, blogerów, czy… inspektorów cieszącego się wielką estymą przewodnika Michelin. Ci ostatni wyróżnili w ostatnim wydaniu m.in. Folgę, Albertinę, Amarylis i Nota_Resto by Tomasz Leśniak.
 
Na festiwalu znalazła się też laureatka Plebiscytu Gości RestaurantWeek®: Esterante.
 
Szef kuchni Marcin Curyło ponownie przygotował pracochłonne dania. Świetnie brzmi agnolotti, w którym połączono krewetki tygrysie i sepię z batatem, kokosem i kolendrą.
 
W przystawce w menu B pojawia się z kolei czarny czosnek, który wzbogaci smak klasycznego tatara.
 
Trzon dania głównego to halibut i pączek z ricotty podkręcony między innymi espumą z suszonych pomidorów. Mięsna wersja jest lokalna i sezonowa: sznycel urozmaicony kurkami, kwiatem cukinii i jajkiem przepiórki. Esterante słynie też z deserów - do wyboru parfait z bezą oraz wspaniały sernik baskijski.

Reklama
 
 
Warto zerknąć na nowatorskie podejście do kuchni żydowskiej i polskiej w restauracji Kapłony i szczeżuje à la carte, gdzie Agnieszka Kraszewska i Aleks Baron opowiadają o kuchni polskiej, staropolskiej i kuchni polskich Żydów.
 
Polskie kulinaria przez wieki poddane były wielu wpływom, a w miejscu, w którym restauracja się znajduje, kuchni Żydów polskich zabraknąć nie może - tłumaczą szefowie kuchni Kapłonów.
 
Nasza propozycja to przypomnienie dawnych potraw i smaków, ale też tego, co dziś najchętniej jemy i kojarzymy z rodzimym jedzeniem albo wspominamy jako smak i powab dzieciństwa. Mamy misję: renesans kuchni polskiej - dodają.
 
W menu znalazły się m.in. ślimaki w palonym maśle z owocami czosnku niedźwiedziego, szafranowy bulion lodowy, terrina Królowej Bony, czyli włoszczyzna w harmonii z masłem, rodzime surf and turf - ozory wołowe w sosie sardelowy, młoda kapusta w palonym maśle, a także bób z kozim serem, miętą, żółtkami z palonym masłem i czarną solą. Na deser: autorska interpretacja paschy.
 

Co można zjeść i za ile

 
Goście Festiwalu mają do wyboru różne rodzaje menu: trzydaniowe festiwalowe menu wraz z amuse-bouche + prezent od partnera za 99 zł, pięciodaniowe z amuse-bouche i prezentem za 179 zł oraz większe, rozbudowane, menu w cenie powyżej 200 zł. Do każdej rezerwacji jest doliczana opłata festiwalowa w wysokości 5,98 zł. Pełną listę restauracji znajdziecie na FineDiningWeek.pl.
 
 Reklama

Pięć doświadczeń specjalnych 


Doświadczenia specjalne to świetna okazja, żeby spróbować popisowych dań szefów kuchni.
 
W Krakowie przygotowały je: Amarylis, Garden, Albertina, Folga oraz mieszcząca się na zamku w Wiśniczu Figatella.

Galeria: Najlepsze krakowskie restauracje czekają na festiwalowych gości (id: 2778)


 
W ramach doświadczenia specjalnego w Amarylis (350 zł) będzie można spróbować menu degustacyjnego, złożonego z aż dziewięciu wyjątkowych pozycji.
 
Nasze menu degustacyjne stworzyliśmy z dbałością o najdrobniejsze detale. Podstawą jest produkt wysokiej jakości, to w nim odnajdujemy pasję i na nim tworzymy nasze dania. Kulinarna podróż, mnóstwo dobrego smaku, jakości i piękna - to definicja doświadczenia restauracyjnego na najwyższym poziomie - mówi szef kuchni Grzegorz Bucki.
 
W Garden (290 zł) wyruszyć można w kulinarną podróż: żywe smaki Włoch, Japonii i Hiszpanii spotykają się tu z unikatową esencją polskiej kuchni. W menu Marcina Skrzeszewskiego znalazły się m.in. troć, turbot czy jagnięcina. Restauracja słynie z świetnie skomponowanych dań i fantazyjnie podanego... intermezzo. To będzie radość zarówno dla kubków smakowych, jak i dla oka!
 
 Reklama
 
Wyróżniona w przewodniku Michelin odznaczeniem Bib Gourmand Folga przygotowała menu (239 zł) zgodne z trendem dzielenia się. Restauracja zaprasza swoich gości do wspólnego degustowania potraw i cieszenia się jedzeniem w luźnej atmosferze. Spróbować będzie można m.in. tatara, ceviche, kaczki i dorady. 
 

Dla naszych Czytelników – wyjątkowy prezent 

Rezerwujcie czas i miejsce na stronie Festiwalu FineDiningWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Fine Dining Week jest przewidziana na 120 minut.
 
Dla naszych Czytelników Organizatorzy Sztuki Restauracyjnej mają niespodziankę. Trzy podwójne karty wstępu do wybranego lokalu. Jest to trzydaniowe festiwalowe menu wraz z amuse-bouche (po polsku "czekadełko") dla dwóch osób za 210 zł. Należy je wykorzystać podczas tegorocznej edycji FineDiningWeek, do 11 sierpnia, w krakowskich restauracjach. Nie ma możliwości wymiany na gotówkę.

 
Aby otrzymać jedną z tych kart wstępu, wystarczy opisać swoje doznania smakowe i estetyczne podczas posiłku w konkretnej restauracji. Trzy najciekawsze recenzje zostaną nagrodzone karnetem dla dwóch osób na Festiwal Sztuki Restauracyjnej w Krakowie.

Swoje historie przysyłajcie na adres mailowy redakcja@lifeinkrakow.pl Na odpowiedzi czekamy do piątku do północy. Rozstrzgnięcie w sobotę 20 lipca.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Polityka Prywatności