W MIEŚCIE

Średniowieczne piwo powstaje w Krakowie, dziś uwarzono pierwszą warkę

opublikowano: 6 PAŹDZIERNIKA 2021, 20:47autor: Rafał Nowak-Bończa
Średniowieczne piwo powstaje w Krakowie, dziś uwarzono pierwszą warkę

Ma być niemal identyczne, jak to, którym krakowianie raczyli się w XVI wieku. W małym browarze Pukal na krakowskim Kazimierzu uwarzono dziś pierwszą historyczną warkę Piwa Krakowskiego Białego.

REKLAMA

REKLAMA
Galeria: Piwo Krakowskie Białe (id: 1225)

Piwo powstaje według średniowiecznej receptury, co ważniejsze jednak – z użyciem średniowiecznych drożdży… Na pomysł piwnej podróży w czasie wpadł, a jakże, historyk (i piwowar jednocześnie) dr Sławomir Dryja z Uniwersytetu Papieskiego.

dr S. Dryja: Pomysł, by spróbować odtworzyć średniowieczne piwo, przyszedł mi do głowy... przy piwie. Z kolegami ze śląskiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych rozmawialiśmy o naszych projektach i dowiedziałem się, że współpracują z mikrobiologami. To wtedy zapytałem, jak długo drożdże piwowarskie mogą przetrwać w naturalnych warunkach. Usłyszałem, że nawet setki lat.

A setki lat temu w Krakowie piwo warzono na potęgę. Niemal na każdej ulicy był browar, wiele z tych piwnic przetrwało w nienaruszonym stanie do dziś.

dr S. Dryja: Szukaliśmy drożdży w kilku krakowskich piwnicach, w których historycznie mieliśmy potwierdzone istnienie browarów. Najlepsze drożdże udało się pozyskać z piwnicy Pałacu Lubomirskich przy ul. św. Jana.

Reklama

Drożdże oczywiście zostały dokładnie zbadane i dopuszczone do użytku. Udało się je namnożyć już na przełomie 2016 i 2017 roku. Kolejnych kilka lat zajęło zdobycie koniecznych pozwoleń, znalezienie słodu pszenicznego produkowanego tak, jak kilkaset lat temu (udało się w Czechach) i kraftowego browaru, chętnego do współpracy.

Piwo Krakowskie Białe powstaje w browarze Pukal z krakowskiego Kazimierza. Piwowarem jest w nim… historyk – Marcin Wnuk, który podkreśla, że po odnalezieniu szesnastowiecznych drożdży i odpowiedniego słodu, produkcja historycznego piwa nie jest wielkim problemem.

Marcin Wnuk: Nasza praca właściwie trwa tylko jeden dzień. Jeden bity dzień, od rana do wieczora, żeby wszystko przygotować dla drożdży, bo później całą robotę wykonują drożdże. 

Reklama

Żeby wszystko przebiegło zgodnie ze sztuką, do projektu zaproszono też doświadczonego piwowara z Czech.

Milan Kuráň: 41 lat pracuję w browarnictwie, od ponad dwudziestu lat warzę piwa pszeniczne, ale takiej warki jeszcze nie miałem. To eksperyment – drożdże pozyskane ze ścian i słód wyłącznie pszeniczny. Sami nie wiemy, co z tego wyniknie, ale mamy nadzieję, że piwo będzie dobre.

Na pewno nie będzie zbyt mocne.

dr S. Dryja: Musimy sobie zdać sprawę, że piwo było napojem codziennym. Nie było herbaty, kawy, woda - szczególnie w miastach - mogła zaszkodzić. Od rana do wieczora spożywano piwo, więc ono nie mogło być mocne, co nie znaczy, że prawie nie zawierało alkoholu. Na podstawie tego, co my dziś jesteśmy w stanie wyliczyć - zawierało ono 2,8 do 3 procent alkoholu. Nie tak mało, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę, że dziennie spożywano do dwóch i pół litra. Piły również dzieci...

Reklama

Uwarzona dziś pierwsza warka Piwa Krakowskiego Białego ma być gotowa za miesiąc. Tyle czasu średniowieczne drożdże będą potrzebować, by brzeczkę zamienić na prawdziwe piwo.   

Trunek przejdzie szczegółowe badania. Naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego sprawdzą, jak wiele zawiera cukru, białek, witamin, jak jest zmętnione. Smak historycznego napoju ocenić będzie mógł każdy – Piwo Krakowskie Białe będzie do kupienia w kilku krakowskich barach i restauracjach.  

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Polityka Prywatności