Targ Pietruszkowy to krakowski fenomen. Tu handluje się naprawdę ekologiczną żywnością, bez konserwantów i sztucznych dodatków smakowych, produkowaną przez znanych z imienia i nazwiska rolników, którzy osobiście obsługują swoje stoiska. Tanio nie jest, ale coś za coś. 1 lipca Targ będzie świętować 10-cio lecie istnienia.
Jubileuszowy Targ Pietruszkowy w Podgórzu ma mieć specjalna oprawę. Będzie gotowanie na żywo, prezentacje i konkursy związane ze zdrową żywnością oraz oczywiście urodzinowy toast i tort.
- Pierwsze w historii targowe spotkanie miało miejsce 29 czerwca 2013 roku na Rynku Podgórskim i wzięło w nim udział 10 wystawców - opowiada Alicja Kowalik, prezeska Fundacji Targ Pietruszkowy. - Nie patrzyliśmy wtedy na dziesięć lat w przyszłość, chcieliśmy po prostu zaoferować mieszkańcom Podgórza i całego Krakowa żywność najwyższej jakości, z małych rodzinnych gospodarstw, położonych niedaleko miasta. I to się udało!
Po dekadzie na Targu Pietruszkowym odbywającym się w budynku KS Korona i sąsiednim Placu Niepodległości spotkać można aż 70 wystawców, część z nich regularnie, co środę i sobotę, innych - sezonowo.
Produkty pochodzą z gospodarstw i małych firm przetwórczych położonych nie dalej, niż 150 kilometrów od Krakowa. Jest to żywność o udowodnionym pochodzeniu, bez konserwantów i sztucznych dodatków smakowych, produkowana przez znanych z imienia i nazwiska rolników, którzy osobiście obsługują swoje stoiska. To właśnie oni są najlepszą wizytówką Targu Pietruszkowego.
Reklama
Z okazji jubileuszu 1 lipca zaplanowano specjalne wydarzenia.
Na żywo gotować będą dwaj krakowscy szefowie kuchni: Wiktor Kowalski z restauracji NOAH (ul. Meiselsa 24) oraz Bartosz Styś z wine baru Dzikie Wino (Rynek Główny 27).
Sami od lat zaopatrują się na targu, świetnie znają tutejsze produkty i właśnie z nich przygotują wyborne sezonowe dania. W ten sposób rozpoczniemy kolejny “sezon” Slow Chef Festival, czyli targowych spotkań z krakowskimi chefami.
Wiktor Kowalski zaproponuje kwiaty cukinii z gospodarstwa JeDynie, nadziewane kozim twarożkiem z Kozich Frykasów z “sałatką z niepopularnych ziół” (jakich? to na razie tajemnica), a Bartosz Styś - tatara z pstrąga z Łowiska pod Borem w towarzystwie warzyw z gospodarstwa Gorzkowskich. Łącznie ponad 100 porcji obu dań będzie można spróbować w sobotę.
Na Targu pojawią się także partnerzy Fundacji Targ Pietruszkowy. W specjalnym namiocie Uniwersytetu Rolniczego odbywać się będą warsztaty dla małych i dużych miłośników zdrowego jedzenia. Noszą one intrygujące tytuły: truskawkowy deser dla astronautów, Mleczny artysta, Musująca kąpiel, czy Kolorowy zawrót głowy. Będzie Zarząd Zieleni Miejskiej promujący program Jadalny Kraków, w którym udział bierze też Fundacja Targ Pietruszkowy.
ZOBACZ: Ceny warzyw oszalały, ale jest sposób by jeść taniej, smaczniej i zdrowiej
Reklama
Program Jubileuszu 10-lecia Targu Pietruszkowego w Podgórzu:
- 8.00 - otwarcie stoisk targowych
- 8.30 - wspomnieniowa rozmowa z Alicją Kowalik, prezeską fundacji Targ Pietruszkowy i prezentacja targowych wystawców
- 9.00 - rozpoczęcie animacji i warsztatów na stoiskach partnerów: Uniwersytetu Rolniczego i Zarządu Zieleni Miejskiej
- 9.30 - Slow Chef Festival 2.0 - rozpoczęcie pokazu kulinarnego szefów: Wiktora Kowalskiego (NOAH) i Bartosza Stysia (Dzikie Wino)
- ok.10.00 - Slow Chef Festival 2.0 - rozpoczęcie degustacji dań
- 10.30 - życzenia urodzinowe dla wystawców i klientów Targu Pietruszkowego oraz toast sokiem pietruszkowym
- 10.40 - urodzinowy tort
- 11.00 - 13.00 - ciąg dalszy animacji w namiotach partnerów oraz wspomnień z 10 lat działania Targu Pietruszkowego