W WOLNYM CZASIE

Krakowska restauracja z tytułem najlepszej w Polsce i w czołówce europejskiej

opublikowano: 8 STYCZNIA 2023, 11:31autor: TR WZ
Krakowska restauracja z tytułem najlepszej w Polsce i w czołówce europejskiej

Krakowska restauracja „Fiorentina” została wyróżniona w konkursie World Culinary Awards i uznana za najlepszą w Polsce. Tytuł najlepszej w Europie został przyznany restauracji z Włoch. Wyróżnienia również dla innych krakowskich restauracji.

 Reklama

„Najlepsza polska kuchnia w Krakowie” – to właśnie takim hasłem reklamuje swoją restaurację o… włoskiej nazwie „Fiorentina” jej właściciel. Takiego samego zdania byli jurorzy konkursu World Culinary Awards i uznali krakowską „Fiorentinę” za najlepszą restaurację w Polsce.

Krakowska „Fiorentina” dostała się do finału konkursu na najlepszą restaurację w Europie wraz z takimi renomowanymi restauracjami, jak: „Noma”, „DiverXO” czy „Hiša Franko”. Tytuł trafił do włoskiej „Uliassi” w miejscowości Senigallia.  Tytuł najlepszej restauracji na świecie powędrował z kolei do Peru - do restauracji Mayta w Limie.

„Fiorentina” mieści się w zabytkowych wnętrzach kamienicy przy ul. Grodzkiej w Krakowie. Aktualnie jej szefem kuchni jest Robert Koczwara. Lokal ma na koncie wiele krajowych i międzynarodowych nagród i wyróżnień, znajduje się też w przewodniku Michelin, a wcześniej również Gault Millau.

 

Specjalnością lokalu jest wołowina, a zwłaszcza bistecca alla fiorentina, czyli stek po florencku, ale w zmieniającym się co sezon menu można znaleźć wiele nowoczesnych, autorskich dań polskiej kuchni na bazie świeżych, lokalnych produktów.

W gronie nominowanych do tytułu najlepszej w Polsce znalazły się jeszcze restauracje „Bottiglieria 1881” i „Zazie Bistro” z Krakowa oraz „Butchery & Wine” z Warszawy.

 „Bottiglieria 1881” inspiracje czerpie z kuchni włoskiej, podobnie jak „Fiorentina”. Na jej czele stoi szef kuchni Przemysław Klima, który we wrześniu znalazł się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym The Best Chef Awards. „Bottiglieria 1881” jako jedyna restauracja w Polsce posiada gwiazdkę Michelin.

 Drugą krakowską kandydatką do tytułu najlepszej w Polsce była „Zazie Bistro” mieszcząca się przy ulicy Józefa 34 w sercu krakowskiego Kazimierza. Szefem kuchni jest Adrian Pycia.

Reklama

 W „Zazie” panuje atmosfera niezobowiązującego, ale eleganckiego bistro we francuskim stylu. Francuskie inspiracje widać też w menu. Podobnie jak większość restauracji, które wyróżniono w ramach World Culinary Awards, „Zazie” figuruje w przewodniku Michelin, posiada też wyróżnienie Bib Gourmand.

Konkurs World Culinary Awards to projekt organizatorów funkcjonującego od 1994 r. konkursu World Travel Awards, przyznającego nagrody dla podmiotów działających w branży turystycznej.

 World Culinary Awards przyznaje nagrody restauracjom z całego świata w kategoriach regionalnych, a także tematycznych.

Fot. Restauracja Fiorentina FB

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Polityka Prywatności