Czołowi krakowscy (i nie tylko) szefowie kuchni przez kilka miesięcy będą spotykać się na Targu Pietruszkowym, by gotować z naturalnych, sezonowych i lokalnych produktów oraz promować to, co w kuchni “dobre, czyste i sprawiedliwe”.
Reklama
Od czerwca do października w sześć wybranych sobót na Targu Pietruszkowym spotka się para szefów kuchni, których zadaniem będzie przygotowanie w formule live cooking degustacji (każdy szef po kilkadziesiąt porcji) dań, do których wykorzystane zostaną wyłącznie produkty z “Pietruszki”.
Będzie zatem bardzo lokalnie i sezonowo, a przy tym z głębszym przesłaniem: produkty targowych wystawców powstają bowiem w sposób zrównoważony, z poszanowaniem dla przyrody i jej bioróżnorodności.
Reklama
Zaproszenie do gotowania podczas Slow Chef Festival przyjęli szefowie i szefowa kuchni, którym bliska jest filozofia ruchu Slow Food.
Są wśród nich: Łukasz Cichy (Biała Róża), Michał Cienki (Pracownia Cukiernicza Assiette), Grzegorz Fic (Albertina Restaurant&Wine), Marcin Filipkiewicz (restauracja Hotelu Copernicus), Paulina Gulajska (Dworek Gościnny w Szczawnicy-Zdroju), Miłosz Kowalski (Halicka Eatery&Bar) i Marcin Sołtys (Filipa18 Food Wine Art), a także sąsiad “Pietruszki” z dzielnicy Podgórze - Wiktor Kowalski (Solna 1).
Wszystkie edycje festiwalu odbędą się na krakowskim Targu Pietruszkowym (budynek KS Korona i Plac Niepodległości), jedynym w Krakowie targowisku, na którym sprzedają wyłącznie drobni lokalni rolnicy i producenci żywności z pominięciem pośredników, zgodnie z podejściem "od pola do stołu".
Reklama
Pierwsza edycja Slow Chef Festival odbędzie się 5 czerwca, kiedy przy stacjach do gotowania spotkają się Grzegorz Fic i Michał Cienki. Kolejne, bardzo specjalne wydarzenie przypadnie 3 lipca, jako część obchodów 8. urodzin Targu Pietruszkowego, a następne terminy przewidziano na sierpień, wrzesień i październik.