Szpital Uniwersytecki w Krakowie wprowadził możliwość wyboru posiłków przez pacjentów. To pierwsza taka placówka w regionie.
Reklama
Szpital Uniwersytecki w Krakowie jest pierwszym szpitalem w Małopolsce i jednym z dwóch w kraju, który bierze udział w pilotażowym programie „Pacjent wybiera” – inicjatywy, która zmienia sposób myślenia o żywieniu szpitalnym i, co najważniejsze, o samym pacjencie.
– Możliwość wyboru posiłku staje się czymś znacznie większym niż tylko decyzją „co dziś zjem”. To moment, w którym pacjent odzyskuje poczucie sprawczości i realnego wpływu na swoją codzienność – podkreśla dyrektor szpitala Marcin Jędrychowski.
Program polega na wyborze przez Pacjenta jednej z dwóch zaproponowanych w danym dniu opcji obiadowej, serwowanej w ramach przepisanej diety. A tych funkcjonuje w Szpitalu Uniwersyteckim aż trzynaście, m.in. dieta ubogoresztkowa, dieta lekkostrawna, wegetariańska czy bez laktozy.
Stawka dzienna na osobę wynosi 54 złote. Posiłki dostarcza firma cateringowa, która realizuje wytyczne szpitalnego działu jakości usług medycznych oraz zatrudnionych przez szpital dietetyków. Jedzenie musi być bowiem nie tylko smaczne, ale również spełniać szereg ściśle określonych zaleceń w zakresie np. kaloryczności czy składników odżywczych.
W menu pojawiły się także gastronomiczne nowości i produkty, które wnoszą nieco świeżości do tradycyjnej kuchni szpitalnej. Serwowane są np. roślinne burgery, warzywne pasztety, desery z tapioki czy owsianki z egzotycznymi owocami. Nie brakuje również tradycyjnych polskich posiłków, jak kotlety schabowe czy zrazy.