W MIEŚCIE

Naukowczyni z AGH wymyśla paliwo z pestek wiśni. Ciekawy projekt

opublikowano: 8 SIERPNIA 2024, 20:34autor: Daniela Motak
Naukowczyni z AGH wymyśla paliwo z pestek wiśni. Ciekawy projekt

Naukowczyni z Akademii Górniczo - Hutniczej pracuje nad wykorzystaniem pestek wiśni, wytłoków buraczanych, makuchu rzepakowego i podobnych bioodpadów do uzyskania gazu, który posłuży jako paliwo lub zostanie wykorzystany w produkcji związków chemicznych, takich jak amoniak, aldehydy, alkohole, kwasy organiczne i inne.

Reklama

 Prof. dr hab. Aneta Magdziarz z Wydziału Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej AGH realizuje projekt, którego celem jest efektywne wykorzystanie wytłoków buraczanych, pestek wiśni, makuchu rzepakowego, szyszek chmielowych i innych odpadów biomasowych, które pozostają po produkcji artykułów spożywczych.

Odpady spożywcze są organiczne i bezpieczne. Otrzymuje się je z surowców, które nie powinny zawierać metali ciężkich ani innych niepożądanych elementów, dlatego może być źródłem cennych substancji. Głównym przedmiotem badań, na którym skupia się prof. Magdziarz z zespołem, będzie proces zgazowania odpadów z przemysłu spożywczego w obecności katalizatora w układzie kaskadowym.

Uczelnia wyjaśnia: “O co dokładnie chodzi? W tym procesie specjalnie przygotowany odpad poddawany będzie działaniu pary wodnej lub/i ditlenku węgla w temperaturze 900–1000°C, prowadząc do otrzymania gazu syntezowego. Otrzymany gaz następnie trafi do kolejnego reaktora, w którym dzięki zastosowaniu odpowiedniego katalizatora nastąpi poprawa właściwości gazu, a przede wszystkim zwiększenia ilości pozyskanego w tym procesie wodoru. Mocno trzymamy kciuki za realizację projektu!”.

Powstały syngaz będzie można wykorzystać jako paliwo lub do produkcji różnorodnych związków chemicznych, takich jak amoniak, aldehydy, alkohole, kwasy organiczne i inne.

Projekt “Nowe podejście do waloryzacji materiałów biowęglowych otrzymanych w procesie zgazowania odpadów z przemysłu spożywczego” jest realizowany w ramach konkursu Narodowe Centrum Nauki OPUS 26.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Polityka Prywatności