Właśnie tak. Ze ścian piwnicy Pałacu Lubomirskich z ul. Świętego Jana w Krakowie. Udało się je pozyskać Sławomirowi Dryi z Uniwersytetu Papieskiego. UP zastrzegł już znak towarowy Piwo Krakowskie Białe. Produkcja ma ruszyć w kwietniu.
Reklama
Piwo ma być niemal identyczne, jak to, które pod Wawelem pijano przed wiekami. Sławomir Dryja, w rozmowie z Radiem Kraków ocenił, że receptura nowego trunku pokrywać się będzie ze starym w 90 procentach.
Sławomir Dryja: Chcemy powtórzyć technologię, która była stosowana. Znamy produkcję technologii słodu, możemy założyć, że współczesne jasne słody pszeniczne nie odbiegają znacznie charakterystyką od używanych w tamtym okresie. Mamy oryginalne drożdże i znamy mniej więcej sposób postępowania technologicznego, czyli w jaki sposób zacierano, wygotowywano, w jakich proporcjach należy dodać chmiel i jak z nim postępować.
Piwo Krakowskie Białe ma być produkowane przez lokalny browar rzemieślniczy we współpracy z Uniwersytetem Papieskim. Ma mieć słomkową barwę i gęstą pianę, smakować będzie podobnie do współczesnych pilznerów.
Reklama
A jak zrobić samemu piwo w domu? To całkiem proste!