10 tysięcy porcji karpia, kapusta z grochem i pieczywo – taki świąteczny prezent przygotowały władze Krakowa wraz z właścicielem gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska Bartłomiejem Szczoczarzem.
Reklama
Ryby pochodzą z ekologicznych stawów z Doliny Będkowskiej. Do Krakowa przyjadą już usmażone i gotowe do zjedzenia. Będą rozdawane w kilku miejscach w Krakowie w wybrane dni od poniedziałku do 18 grudnia. - Jestem z Krakowa i dlatego przygotowałem prezent dla krakowian - tłumaczy właściciel gospodarstwa.
- Mam nadzieję, że karp będzie wszystkim smakował, ale przede wszystkim, że będzie przybliżał tę szczególną atmosferę świąt Bożego Narodzenia. - mówi wiceprezydent Krakowa Andrzej Kulig.
Danie można zjeść na miejscu albo zabrać na wynos, przy czym trzeba nieść swój pojemnik. Oczywiście obowiązują maseczki i zachowanie dystansu.
Poczęstunki odbędą się w różnych terminach i lokalizacjach Krakowa, od godz. 16.00 do 19.00:
7 grudnia – Nowohuckie Centrum Kultury
9 grudnia – Centrum Kongresowe ICE Kraków
11 grudnia – plac Wolnica
14 grudnia – Planty przy Barbakanie
16 grudnia – parking obok banku przy pętli tramwajowej na Kurdwanowie
18 grudnia – okolice Błoń
Reklama