ARTYKUŁ PARTNERSKI

Najlepsze restauracje na wspólne śniadania z bliskimi w Krakowie. Trwa BreakfastWeek

opublikowano: 16 PAŹDZIERNIKA 2024, 05:48autor: Artykuł partnera
Najlepsze restauracje na wspólne śniadania z bliskimi w Krakowie. Trwa BreakfastWeek

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeśli potrzebujecie odczarować poranną nudę na talerzu albo nie macie ochoty spędzać poranka na przygotowywaniu śniadania w domu, BreakfastWeek jest właśnie dla was! Festiwal śniadań w mieście trwa do 17 listopada. Chrupiące bajgle, maślane naleśniki a może talerzyk z orientalnymi pysznościami? Podpowiadamy, gdzie warto się wybrać w tej edycji!

Galeria: Jesienny RestaurantWeekⓇ w Krakowie, co za pyszności! (id: 2827)

Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z blisko 2 milionami gości. W wydarzeniu każda edycja gromadzi ponad 400 restauracji, z których każda przygotowuje popisowe, 3-daniowe menu oraz prezent od partnera. Festiwal śniadań to poranna część tego ogólnopolskiego eventu.

Odkryj ulubione śniadania na mieście

Zanim dzień nabierze tempa, warto znaleźć chwilę na relaks i naprawdę dobre śniadanie w takim samym towarzystwie. O to drugie musicie zadbać sami, a najlepsze śniadania zjecie na BreakfastWeek. W Krakowie możecie odkryć najlepsze restauracje, które idealnie sprawdzą się na celebrację niespiesznego poranka z rodziną, wyjścia ze znajomymi czy na randkę.

Kroma

U stóp Wawelu, nad samą Wisłą powstała wyjątkowa śniadaniownia - Kroma. Jej menu charakteryzuje się prostotą i sezonowością, ale niech was to nie zmyli. Serwuje się tam bowiem bardzo ciekawe połączenia, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Na festiwalowych talerzach trafi do Gości porządna kromka idealnego chleba na zakwasie w dwóch wersjach do wyboru - z pastą dyniową, pieczonym burakiem, grillowanym halloumi i bazylią lub z maślaną jajecznicą, podsmażonymi frankfurterkami oraz grillowanym pomidorem. Tymi pysznościami możecie się delektować przy filiżance aromatycznej kawy lub szklance owocowego koktajlu, podziwiając widok za oknem.

Dynia Resto Bar

To urokliwa restauracja, gdzie nowoczesność spotyka się z tradycją, a każde danie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zlokalizowana w spokojnej okolicy, w samym sercu miasta, Dynia Resto Bar oferuje nie tylko wyśmienite potrawy, ale także niezapomnianą atmosferę. W menu znajdują się dania inspirowane kuchnią regionalną, przygotowywane z najwyższej jakości, sezonowych składników. Przykłady? Krakowski obwarzanek z kiełbasą krakowską, ogórkiem, rukolą i pastą jajeczną czy breakfast bowl z mixem sałat, grillowanymi warzywami, piklowaną czerwoną cebulą,  jajkiem sadzonym i sezamem. Polecamy zajrzeć tu podczas Festiwalu, rozsiąść się wygodnie z kawą i rozkoszować  idealnym porankiem.

Garnish Food&Wine

Restauracja francuska w Krakowie - Garnish Food&Wine - to miejsce stworzone z myślą o długich godzinach rozmów w gronie najbliższych i przyjaciół. W akompaniamencie wybornego wina, deski serów lub wspaniałego tatara każde spotkanie będzie powodem, dla którego wrócicie tu ponownie. Jeśli do tej pory zaglądaliście na Podbrzezie 4 jedynie na obiad lub kolację, proponujemy wybrać się tam również na śniadanie. Podczas BreakfastWeek zjecie tam m.in. jajka poche z creme fraiche, palonym masłem z chilli, kuminem, świeżymi listkami kolendry, prażonym sezamem i tostowym chlebem. Jest też wersja mięsna z grillowanymi kiełbaskami, jajkami sadzonymi, bekonem, tostem i fasolą w sosie pomidorowym, panierowaną kaszanką, marmoladą z cebuli i własnoręcznie robionym majonezem szczypiorkowym. Do tego aromatyczna kawa. Brzmi jak dobry początek dnia…?

Radiova Bistro&Cafe

Wśród zabytkowych uliczek Krakowa, przy ulicy Juliusza Słowackiego w budynku Radia Kraków, znajduje się restauracja Radiova. Jest to miejsce, które przenosi tradycyjne smaki polskiej kuchni na zupełnie nowy poziom. W ramach BreakfastWeek można spróbować tutaj znakomitych śniadań, m.in. podkarpackich proziaków podawanych z twarożkiem limonkowym, konfiturą śliwkowo-pomarańczową, dżemem jabłkowo-morelowym, konfiturą z żurawiną, musem z rokitnika i owocami. W wersji wytrawnej proziaki podawane są z pesto z jarmużu i migdałów, pastą z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego, jajkiem sadzonym na listkach rukoli oraz kiełbaską. Tutaj warto i witać, i żegnać kolejne dni!

Bistro Bene by Tomasz Leśniak

To urocza i nowoczesna kawiarnia, zlokalizowana w samym sercu Krakowa, zaledwie kilka kroków od Rynku Głównego. Co ciekawe - znajduje się pod jednym dachem z Nota Resto, miejscem rekomendowanym przez Michelin. W obydwu konceptach gotuje ten sam Chef – Tomasz Leśniak, znany z bycia kucharzem reprezentacji Polski w piłce nożnej. Podczas BrekfastWeek na talerzach znajdziecie m.in. śliwkowe crumble z cynamonem i prażonymi orzechami lub własnej roboty chleb na zakwasie z pieczonym boczkiem, jajkiem sadzonym, prażoną cebulą, serem emilgrana i warzywami. Palce lizać!

Stoliki można rezerwować do 17 listopada na https://BreakfastWeek.pl oraz https://RestaurantWeek.pl 

Reklama

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Polityka Prywatności