Jesienny RestaurantWeekⓇ wbrew nazwie potrwa dłużej niż tydzień. To największe i najpopularniejsze wydarzenie towarzysko-kulinarne w Polsce właśnie się rozpoczęło i zakończy 17 listopada. Tym razem pod hasłem #FoodieMoments snuć się będzie opowieść o pasji do jedzenia, zmianie spędzania wolnego czasu w mieście oraz o dzieleniu się wyjątkowymi odkryciami kulinarnymi.
Popisowe menu w okazyjnej cenie!
RestaurantWeekⓇ to wyjątkowa okazja do odkrywania nowych miejsc i smaków w cenach znacznie niższych niż w karcie restauracyjnej. Trzydaniowe menu - przystawka, danie główne, deser - od najlepszych szefów kuchni oraz specjalnie przygotowany prezent od partnera lub jego bezalkoholowa wersja, to przepis na wiele udanych odkryć. Cena za to wyjątkowe doświadczenie zaczyna się od 69,99 PZL+ opłata rezerwacyjna 5,98. Można również skorzystać z rabatu i z kartą Visa zapłacić nawet 40 zł mniej!
Podczas Festiwalu można odwiedzić ponad 400 najlepszych restauracji z 13 największych aglomeracji w całej Polsce. Wśród nich jest oczywiście Kraków. Tu udział biorą w tym wydarzeniu dobrze już znane festiwalowym bywalcom: Atrium, AWIW, Bona, Ciao Bella, Corleone, Daigo Sushi, Dwie rzeki, Ed Red, Fala, Gaia (Stradom House), Garnish, Hint, Indus Tandoor, Kawaleria, Kuryer Restaurant, La Forchetta na nowo, Molto, Nalej se, Novum (to tam znajdziecie dawnego szefa kuchni Esterante, który zdobył wiele festiwalowych wyróżnień), Nowa Reforma, ORZO people-music-nature, Papryczki 5, Pizzeria Trzy Papryczki, Primo, Radiova, Skansen Smaków (Kryspinów), Sobre de la mesa, Taco Mexicano, Techies, Trattoria Soprano, Tużurek, Wola Verde, Yana Sushi.
Debiutują natomiast: Arriva Tapas&Pintxos, Cyrano de Bergerac, Gringos, Nomad Kijovska, Panorama Forum, Puente, Ramen Shop, Siesta, Slay Space oraz Stradomska 12.
Ta lista pokazuje, że festiwalowi bywalcy nie będą zawiedzeni!
Dodatkowo można spróbować trzech specjalnych menu.
W Nota Resto, która podczas FineDiningWeek zdobyła trzecie miejsce w Polsce, szef kuchni Tomasz Leśniak przygotuje specjalne menu degustacyjne pełne jesiennych smaków. Będzie to filet z labraksa i sos winno-szafranowy z krabem śnieżnym, krokiety z kaczki w panko, boczek z musem z dyni i śliwkami, a na deser mus z białej i mlecznej czekolady. Organizatorzy zapraszają też na wycieczkę na Zamek w Wiśniczu, gdzie za kuchennymi sterami stoi Marcin Pławecki. Goście spróbują tam hiszpańskich specjałów: steku z polędwicy krowy rasy Rubia Gallega czy ośmiornicy. Z kolei Hala Lipowa zaprasza bywalców Lipowej na kulinarną wycieczkę śladami ulubionych potraw.
Co na talerzach?
Menu jesiennej edycji jest sezonowe i aromatyczne. W festiwalowych daniach można znaleźć zarówno sporo grzybów, jesiennych warzyw jak i szeroki wybór owoców morza, ryb, a także najlepszej jakości mięs. Trudno będzie dokonać wyboru! Wszystkie menu można znaleźć na restaurantweek.pl. Aby dokonać rezerwacji, należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.
UWAGA KONKURS: dla pierwszej osoby, która po godzinie 20.15. na pisze mail z hasłem RestaurantWeek® na adres redakcja@lifeinkrakow.pl mamy podwójny kod na pyszny obiad w wybranej restauracji biorącej udział w imprezie o wartości 304 zł (na dwie osoby) [EDIT: konkurs rozstrzygnięty, będą następne]
Śniadanie na dzień dobry!
Zanim dzień nabierze tempa, warto znaleźć chwilę na relaks i przywitać leniwy poranek z najbliższymi lub grupą przyjaciół podczas BreakfastWeek. W czasie festiwalu śniadań w mieście goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 ZLP + opłata rezerwacyjna 3,98.
Proces rezerwacji podobny jest do tego znanego z RestaurantWeekⓇ: należy wybrać jedno z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każde z topowych restauracji i śniadaniowni. W ramach prezentu do każdej rezerwacji Goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro. Do wyboru są kawy: Alproccino (cappuccino z kremowym owsianym Alpro Barista) i Alprolatte (latte z pysznym migdałowym Alpro Barista).
Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie BreakfastWeek.pl
W Krakowie śniadaniowymi miejscami będą: Art&Craft, Atrium, Bistro Bene by Tomasz Leśniak, Bona, Dynia, Fala, Garnish Food&Wine, Indus Tandoor, Kroma, Kuryer Restaurant, La Forchetta na nowo, Le Scandale, Radiova, Scandale Royal, Verdo, Viale Verde, Wola Verde.
Breakfast Week, podobnie jak RestaurantWeekⓇ, potrwa do 17 listopada.
Reklama