Idą święta, więc czas nauczyć się czegoś nowego! A przy tym jeszcze można pomóc. Kręcenie hummusu i zaplatanie chałki z Kasią i Sabiną nie będzie już miało dla was żadnych tajemnic po sobotnich warsztatach. Całkowity dochód z tego wydarzenia zostanie przeznaczony na pomoc w sytuacji kryzysu humanitarnego na granicy Polski i Białorusi.
Reklama
.
Chałka, to niezwykłe pieczywo splecione w skomplikowany warkocz, które zazwyczaj wypieka się w piątkowe przedpołudnie, zanim rozpocznie się szabat. Choć ma żydowskie korzenie, to króluje na stołach całego świata. W Polsce jest częścią wigilijnego menu.
Warsztaty zaplatania i pieczenia chałki w najbliższą sobotę 4 grudnia poprowadzi Sabina Francuz, właścicielka bloga Głodne Kawałki, założycielka grupy Mecyje, popularyzującej tradycyjne przepisy kulinarne oraz autorka książek „Dietojarska kuchnia żydowska” oraz „Mąka i woda”.
Także wtedy z Kasią Pi Pilitowską i Bartem Suderem, właścicielami krakowskiego Hummus Amamamusi, nauczycie się robić hummus klasyczny, ale też oswoicie go lokalnymi smakami z czosnkiem niedźwiedzim czy … kiszoną kapustą. Dowiecie się jak hummus z Afryki, przez Izrael dotarł do Krakowa i stał się częścią ich życia.
.
Reklama
Na warsztaty, do środy 1 grudnia, można się zapisać tutaj.
Poza warsztatami kulinarnymi dla dorosłych i ceramicznymi dla dzieci, organizatorzy - krakowskie organizacje, które wspierają aktywistów działających w strefie przygranicznej - zapraszają na szczególny kiermasz. Będzie można kupić podarowane na tę okazję rękodzieło, książki, ciasta i świąteczne specjały oraz jakościową odzież, której z różnych względów nie można wysłać na granicę.
Całkowity dochód z tego wydarzenia zostanie przeznaczony na pomoc w sytuacji kryzysu humanitarnego na granicy Polski i Białorusi - zakupy rzeczowe, wsparcie finansowe i koszty transportu.
Miejsce kiermaszu, to Fort Luneta Warszawska, przy ulicy Kamiennej 16.
Do wydarzenia można dołączyć na Facebooku.