Festiwal Pierogów tradycyjnie zagościł na Małym Rynku. W tym roku za jednego pieroga trzeba zapłacić więcej niż przed rokiem, ale smakoszy to nie odstrasza.
Reklama
Na stoiskach przygotowanych przez Krakowską Kongregację Kupiecką znajdziemy nie tylko tradycyjne smaki pierogów ruskich albo z kapustą i grzybami, ale też sezonowe lub te bardziej wyszukane – np. z buraczkami, bobem czy kurkami. Są również propozycje słodkich dań. Nie brakuje zaskakujących połączeń i autorskiego podejścia szefów kuchni.
W tym roku za jednego pieroga trzeba zapłacić 5 złotych.
Festiwalowi towarzyszy konkurs. Za najlepsze pierogi ruskie zwycięzcy otrzymają statuetkę św. Jacka. Drugie trofeum – króla Kazimierza Wielkiego – trafi w ręce tych, którzy zrobią te jedyne, wyjątkowe – najlepsze pierogi! Zwycięzców w obu kategoriach wytypuje jury. Wręczenie nagród odbędzie się w niedzielę o godz. 12.00 na Małym Rynku.
22. Festiwal Pierogów trwa od 14 do 18 sierpnia na Małym Rynku.