Confetti Wine Fest - pierwszy w Polsce festiwal win naturalnych, biodynamicznych i organicznych powraca! Po przerwie spowodowanej pandemią znów będziemy mogli się skupić na radości, którą daje nam wino, dobre jedzenie, muzyka i możliwość spotkania z winiarzami.
Reklama
Już 23 kwietnia, w sobotę, zapraszamy Was na drugą edycję Confetti Wine Fest, która odbędzie się w niesamowitych wnętrzach Fortów Kleparz w Krakowie. Klub działa już od 13 lat, od roku znakomita restauaracja.
Pogoda, jaka by nie była, nie pokrzyżuje nam planów, bo całość imprezy odbędzie się pod dachem. Stoiska winiarzy staną m.in. w olbrzymiej, zadaszonej i oszklonej oranżerii, a nic bardziej nie pasuje do festiwalu wina niż dawna Centralna Piwnica Win Importowanych, w której składowane było najlepsze wino. Przygotujcie się!
Win do spróbowania będzie wiele, a atrakcji jeszcze więcej Najlepiej i najszczerzej o winach opowiadają sami producenci, dlatego to oni są sercem naszego festiwalu.
CONFETTI WINE FEST - we are back!
Między 12:00, a 19:00 będziecie mogli spróbować grubo ponad 300 win od ponad 60 producentów z całej Europy.
Część winiarzy nie posiada jeszcze importera w Polsce, dlatego do spróbowania będą także wina na naszym rynku niedostępne.
W trakcie festiwalu stworzymy Strefę Edukacyjną, gdzie będziecie mogli dowiedzieć się o winie nieco więcej.
Program:
WINA
Społeczna odpowiedzialność branży winiarskiej.
O tym, co kryje się za kolorową etykietą, czyli o odpowiedzialności i sprawiedliwości społecznej w kontekście nierówności ekonomicznych, wykluczenia i niedoreprezentowania w świecie wina rozmawiać będą Izabela Popko (Magazyn Sukces, Wine Stream) oraz Sławomir Sochaj (Ferment. Pismo o winie.). Rozmowę poprowadzi Kuba Janicki.
ZIEMIA
Terroir: Polska, czyli w stronę lokalnej specyfiki.
Przekrojowa degustacja polskich win w autorskim wyborze i prowadzeniu Macieja Nowickiego (Ferment. Pismo o winie.), poświęcona analizie różnić i podobieństw winami z różnych siedlisk, odmian i stylów oraz obecności autorskiego rysu winiarza.
PRACA
Dynamicznie, biodynamicznie, na granicy ryzyka - poszukiwania polskich winiarzy.
Rozmowa o obecnych, burzliwych, nastoletnich latach polskiego winiarstwa z perspektywy samych winiarzy – o udanych i nieudanych eksperymentach, poszukiwaniu wiedzy, dolach i niedolach. Udział wezmą Michał Pajdosz (Winnica Jakubów) oraz Agnieszka Rousseau i Piotr Jaskóła (Winnica Wieliczka). Rozmowę poprowadzi Kuba Janicki.
XYZ
Wszystko na opak, czyli nowy alfabet wina naturalnego.
Mocno płynna kontynuacja spotkania z pierwszej edycji Confetti. Trzej przyjaciele z naturalnego boiska, Maciej Nowicki (Ferment. Pismo o winie.), Maciej Murzyniec (Naturaliści) oraz Kuba Janicki (Chabry z poligonu), spróbują wyjaśnić, o co w tym wszystkim chodzi i uchwycić zachodzące w naturalnym winiarstwie zmiany.
Przez cały dzień towarzyszyć nam będzie muzyka. Na scenie między panelami dyskusyjnymi umilać nam czas swoim fantastycznym ambientowym graniem będzie Wojtek Świeca.
Razem z @romek.ma.wino (instagram) organizujemy też interaktywną degustację. Dwa panele, szereg wyśmienitych win. Miejsca ograniczone!
W Strefie Gastronomicznej specjały z pod ręki szefa kuchni Restobar Forty Kleparz (grillowane i nie tylko), nieziemskie sery od Pod Czerwonym Kogutem oraz niespodzianka w wykonaniu Żonglerki. Nie zabraknie dobrej kawy.
Gdyby ktoś jeszcze nie był przekonany, że tego dnia po prostu trzeba być w Fortach, przypominamy: po części degustacyjnej płynnie przechodzimy w afterparty. Odpalamy głośniki, otwieramy kolejne butelki w naszym pop-up wine barze, rzucamy konfetti i z kieliszkiem w ręku kontynuujemy celebrację wieczoru! Zagra Ossios i Owen Ross.