W WOLNYM CZASIE

Jego dania wzbudzają skrajne emocje: zachwyt i... obrzydzenie

opublikowano: 11 LIPCA 2019, 11:11autor: Rafał Nowak-Bończa
Jego dania wzbudzają skrajne emocje: zachwyt i... obrzydzenie

Smakują trochę jak cielęcina, trochę jak drób. Są delikatne, niezbyt twarde, z podsmażoną papryką, cebulką i serem – palce lizać. Bycze jądra to najsłynniejszy przebój Walentego Kani, wcześniej podawał miedzy innymi grasicę, cynaderki, a nawet gotowane oczy, najbliższe kulinarne plany – przepona.

Kucharz kieruje się zasadą – dać ludziom coś, czego jeszcze nie jedli. Stąd pomysł na podroby, pomysł, który wypalił. Food Truck „dla odważnych” jeździ po Polsce (i nie tylko) od niespełna trzech lat, bywa na wszystkich ważniejszych festiwalach kulinarnych i wszędzie budzi wielkie zainteresowanie. Na początku działalności Kania miał swoją stałą miejscówkę na Kazimierzu, teraz skupia się już wyłącznie na podróżach .

Nie, żeby od razu każdy chciał spróbować jąder, albo móżdżku. Dla tych z oporami są też zawsze mniej hardcorowe potrawy – ot poczciwy gulasz z gęsich żołądków, albo jagnięce nerki. Bywają też raki i ślimaki. Ważne, że wielki szyld „Bycze jaja” zaciekawi i zbulwersuje, wiadomo – grunt to marketing.

Marketing Walenty Kania ma opanowany do perfekcji – zanim złożył swojego Food Trucka napisał książkę o podrobach, hasło „Kuchnia dla odważnych” promuje też na Facebooku i YouTube, a że przy okazji dobrze gotuje, a jego wątróbka smakuje zupełnie inaczej, niż ta w barze mlecznym – do ciężarówki ustawiają się kolejki smakoszy.

I dobrze, zawsze warto spróbować czegoś nowego, tym bardziej, że podroby przyrządza się trudniej, niż schabowy albo kiełbasę z grilla. Ceny – od 15 do 30 złotych za danie.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Polityka Prywatności