Na krakowskim Rynku Głównym, ugotowano mega zupę i ustanowiono Rekord Polski w kategorii „Największy żurek”.
Reklama:
Za przygotowanie rekordowego żurku odpowiadają wspólnie: ARTIM Sp. z o.o. – realizator Jarmarku Bożonarodzeniowego, Stara Portiernia Pracownia Pieroga oraz Kuźnia Dobrego Smaku Roberta Biernata. To lokalni specjaliści od kuchni regionalnej, którzy na co dzień karmią gości tradycyjnymi potrawami, a tym razem łączą siły, by ugotować zupę na skalę, jakiej krakowski Rynek jeszcze nie widział.
Przygotowano 220 kg żurku według tradycyjnej receptury i po oficjalnym zważeniu został wydany nieodpłatnie mieszkańcom Krakowa i turystom.
Jarmark Bożonarodzeniowy 2025 rozpoczął się 28 listopada i potrwa do 1 stycznia. Gromadzi on około 100 stoisk z regionalnymi produktami, rękodziełem i gastronomią, przyciągając turystów z Polski i zagranicy. Gotowanie największego żurku będzie jednym z najbardziej widowiskowych punktów programu – obok koncertów, występów zespołów regionalnych, warsztatów czy tradycyjnego konkursu szopek krakowskich.
Reklama
















