W WOLNYM CZASIE

Zamawiacie na Kazimierzu najczęściej małą czarną? To duży błąd

opublikowano: 2 GRUDNIA 2018, 19:57autor: Karolina Gawlik
Zamawiacie na Kazimierzu najczęściej małą czarną? To duży błąd

Choć trudno było mi w to uwierzyć, okazuje się, że ludzie wciąż najczęściej zamawiają zwykłą kawę białą lub czarną. Tymczasem, w większości krakowskich barów i kawiarni, możemy dostać coś znacznie więcej, i wcale nie chodzi o smakową latte. Alternatywne metody parzenia kawy, kofeinowe petardy bez ciśnień, odkryli przed nami bariści z Kazimierza.

Dla wytrawnych kawoszy to pewnie odkrycie żadne, ale dla osób mniej zanurzonych w tym cudownym napoju, ten poradnik może się przydać. Zwłaszcza, że każda z tych metod jest dość prosta, wygodna i niespecjalnie droga do używania w domu. Zamiast ekspresu za kilka tysięcy, można sobie sprawić cały „sprzęt” za kilka stówek. Natomiast w kawiarni zamiast baristy wciskającego guzik w maszynie, możemy doświadczyć całej ceremonii. Dlatego też eksperci alternatywy sobie cenią.

Potocznie nazywamy je kawami alternatywnymi, bo są inną opcją niż te z ekspresów. Wszystkie wykorzystują metodę przelewową, teksturą przypominają bardziej herbatę, mają więcej owocowych nut i niezbyt łączą się z mlekiem. Cena nie różni się znacząco od pozostałych kaw, a nawet często jest niższa, niż te, które znamy chociażby ze Starbucksa.

Przystanek 1: Aeropress w Pozytywce

Amerykanin Alan Adler, producent zabawek znany m.in. z wymyślenia frisbee, chciał mieć smaczną, ale szybką kawę na spacerach z psem. I tak, w 2005 roku, powstała akrylowa strzykawka do kawy, czyli aeropress. W ten sposób można otrzymać napój, który da nam porannego kopa, ale będzie smakował jak kompot, i to np. z egzotycznych owoców.

Adrian Gliński z Klubu Pozytywka

Przy użyciu aeropressu kawę można zaparzyć na dwa sposoby; Adrian Gliński z Klubu Pozytywka pokazuje wam metodę odwróconą. Barista podkreśla: im więcej uwagi poświęcimy małym szczegółom, tym więcej wyciągniemy z tej kawy. Dlatego w tym przypadku, i pozostałych dwóch, liczy się gramatura ziaren, temperatura wody i czas parzenia. Brzmi jak trudność, ale po to mamy stoper, wagę i odpowiedni czajnik. Kawa z Pozytywki była bardzo mocna, ale w ogóle nie odczuwało się tego w smaku, ze względu na silne owocowe nuty. Dla mnie opcja za kwaśna, ale wszystko zależy od doboru ziaren, a opcji w lokalu przy ul. Bożego Ciała nie brakuje.

Przepis:

36 g kawy grubo zmielonej,  150 ml wody, waga, stoper, termometr, aeropres

1.       Gotujemy wodę do 84 stopni

2.       Filtr przelać wodą

3.       Aeropres w pozycji odwróconej (stoi na tloku)

4.       Wsyp kawę do środka, umieść wszystko na wadze

5.       Włącz stoper,  nalej do aeropresu 150 ml wody

6.       Od 15. do 35. sekundy ciągle mieszaj

7.       Po 25. sekundzie montujemy sitko z filtrem i przeciskamy zawartość prze kolejne 30 sekund.

8.       Pijemy kawę.

 Przystanek 2: Drip w Entropii

Z angielskiego „drip” to kapanie, chociaż w tym przypadku kawa powinna bardziej płynąć spokojnym, swobodnym strumieniem niż kapać. Kawa z dripa jest czystsza w teksturze niż ta z ekspresu, ale jednocześnie mniej delikatna niż z aeropressu. Po wizycie w Entropii mogę potwierdzić słowa Damiana Jeodłowskigo, że to proces prosty i przyjemny. Ze wszystkich poznanych metod, postawię raczej właśnie na dripper, bo wydaje się najwygodniejszy.

Damian Jeodłowski z Entropii

Kawa autorstwa Damiana, parzona przy ul. Warszauera, ujęła zwłaszcza tym, że była jagodowa, a jednocześnie nie za kwaśna. Do domu kupiłabym jednak o ziarna o nutach czekoladowych, bo kawa z drippera może mieć przeróżny posmak, nawet ziół. To kolejny plus alternatyw: stawia się na dobre jakościowo ziarna, a co za tym idzie, kontakt z odpowiedzialnymi palarniami i plantatorami.

Przepis:

1.       Gotujemy wodę, temperatura ok. 90 stopni (nigdy wrzątek)

2.       Mielimy kawę. Wyjściowe proporcje do dripa to 6 g kawy na 100 ml wody

3.       Wsadzamy filtr do dripa i przelewamy gorącą wodą. W ten sposób płuczemy filtr i kawa nie będzie miała papierowego posmaku; po drugie rozgrzewamy urządzenie

4.       Dripa stawiamy na naczyniu, całość na wadze, wsypujemy kawę, uruchamiamy stoper (całość parzenia kawy powinna się zamknąć w trzech minutach) i zaczynamy polewać kawę wodą.

5.       Na początku wlewamy niewielką ilość wody, tak by tylko przykryć zmieloną kawę i pozostawiamy na 30 sekund. To pozwoli na lepsze wydobycie smaku w czasie parzenia.

6.       Zaczynamy polewać kawę, okrężnymi ruchami, nie lejąc po ściankach filtra. Nie wlemamy od razu całej ilości wody, robimy to na dwa, trzy razy.

Przystanek 3: Chemex w Mojito Caffe

Dzieło chemika dra Petera Schlumbohma to najstarsze z prezentowanych urządzeń, a jednocześnie o najfajniejszym wyglądzie, ze względu na drewniany kołnierz. W rankingu Instytutu Technologii w Illinois znalazł się wśród 100 najlepiej zaprojektowanych produktów współczesnych czasów. Ale materiał z Kazimierza jest o kawie, więc na niej się skupmy.

Kuba Stochliński z Mojito Caffe

Na tle wcześniejszych metod proces parzenia jest dłuższy. Możemy też otrzymać więcej kawy, bo w tej „zabawce” zaparzymy jej około litra. Jeśli chodzi o picie: dużo delikatniejsza, słodsza, mniej gęsta, ale jednocześnie bardziej intensywna. Smakowała mi najbardziej, właśnie przez słodkie nuty. Jak widać w klipie, w tej metodzie chyba najmniej można zepsuć, więc w kategorii „bezpieczna kawa”, chemex wygrywa. Jak podkreśla Kuba Stochliński z Mojito Caffe przy ul. Meiselsa, napar z chemexu, przypomina to, czym kawa naprawdę jest – owocem. Szukamy w niej zatem nut roślinnych, kwiatowych, owocowych właśnie. Zresztą, jak we wszystkich metodach alternatywnych.

Przepis:

1.       Przygotuj 30 g grubo zmielonej kawy i 150 ml wody

2.       Zagrzej wodę do temperatury ok 94 stopni

3.       Włóż filtr do naczynia i przelej gorącą wodą, żeby pozbyć się zapachu filtra i rozgrzać chemex

4.       Wsyp kawę i wlej 50 ml wody

5.       Po 30 sekundach dodawaj stopniowo resztę wody

6.       Woda powinna przepłynąć przez kawę w około 4 minuty

7.       Ostrożnie wyrzuć filtr z kawą, napar jest gotowy

Inspirowaliśmy się barami z Kazimierza, ale metody alternatywne spotkacie w większości miejsc z dobrą kawą. Jako człowiek uzależniony od kofeiny (tak wiem, wstyd), alternatywy wygrywają dla mnie z ekspresem nawet nie tyle smakiem, co właśnie sposobem, w jaki pobudzają

Szanowny Użytkowniku,

Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych.
Klikając „Przejdź do serwisu” lub zamykając okno przez kliknięcie w znaczek X, zgadzasz się na poniższe.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:

§1. Postanowienia Ogólne

  1. Administratorem danych jest Inpress Sp. z o.o. Ochrona danych odbywa się zgodnie z wymogami powszechnie obowiązujących przepisów prawa, a ich przechowywanie ma miejsce na zabezpieczonych serwerach.
  2. Dla interpretacji terminów stosuje się słowniczek Regulaminu lub tak jak zostało to opisane w Polityce Prywatności.
    Na potrzeby lepszego odbioru Polityki Prywatności termin „Użytkownik” zastąpiony został określeniem „Ty”,  „Administrator” – „My”. Termin „RODO” oznacza Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
  3. Szanujemy prawo do prywatności i dbamy o bezpieczeństwo danych. W tym celu używany jest m.in. bezpieczny protokół szyfrowania komunikacji (SSL).
  4. Dane osobowe podawane w formularzu na stronie https://lifeinkrakow.pl/dodaj-wydarzenie są traktowane jako poufne i nie są widoczne dla osób nieuprawnionych.

§2. Administrator Danych

  1. Usługodawca jest administratorem danych swoich klientów. Oznacza to, że jeśli posiadasz Konto na naszej stronie, to przetwarzamy Twoje dane jak: imię, nazwisko, adres e-mail, numer telefonu, stanowisko, miejsce pracy, adres IP.
  2. Dane osobowe przetwarzane są:
    1. zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony danych osobowych,
    2. zgodnie z wdrożoną Polityką Prywatności,
    3. w zakresie i celu niezbędnym do nawiązania, ukształtowania treści Umowy, zmiany bądź jej rozwiązania oraz prawidłowej realizacji Usług świadczonych drogą elektroniczną,
    4. w zakresie i celu niezbędnym do wypełnienia uzasadnionych interesów (prawnie usprawiedliwionych celów), a przetwarzanie nie narusza praw i wolności osoby, której dane dotyczą:
      1. w zakresie i celu zgodnym z wyrażoną przez Ciebie zgodą jeżeli skorzystałeś z formularza na stronie https://lifeinkrakow.pl/dodaj-wydarzenie.
  3. Każda osoba, której dane dotyczą (jeżeli jesteśmy ich administratorem) ma prawo dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu, prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
    Kontakt z osobą nadzorującą przetwarzanie danych osobowych w organizacji Usługodawcy jest możliwy drogą elektroniczną pod adresem e-mail: biuro@inpress.net.pl.
  4. Zastrzegamy sobie prawo do przetwarzania Twoich danych po rozwiązaniu Umowy lub cofnięciu zgody tylko w zakresie na potrzeby dochodzenia ewentualnych roszczeń przed sądem lub jeżeli przepisy krajowe albo unijne bądź prawa międzynarodowego obligują nas do retencji danych.
  5. Usługodawca ma prawo udostępniać dane osobowe Użytkownika oraz innych jego danych podmiotom upoważnionym na podstawie właściwych przepisów prawa (np. organom ścigania).
  6. Usunięcie danych osobowych może nastąpić na skutek cofnięcia zgody bądź wniesienia prawnie dopuszczalnego sprzeciwu na przetwarzanie danych osobowych.
  7. Usługodawca nie udostępniania danych osobowych innym podmiotom aniżeli upoważnionym na podstawie właściwych przepisów prawa.
  8. Wdrożyliśmy pseudonimizację, szyfrowanie danych oraz mamy wprowadzoną kontrolę dostępu dzięki czemu minimalizujemy skutki ewentualnego naruszenia bezpieczeństwa danych.
  9. Dane osobowe przetwarzają osoby wyłącznie upoważnione przez nas albo przetwarzający, z którymi ściśle współpracujemy.

§3. Pliki cookies

  1. Witryna lifeinkrakow.pl używa cookies. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez serwer www i przechowywane przez oprogramowanie komputera przeglądarki. Kiedy przeglądarka ponownie połączy się ze stroną, witryna rozpoznaje rodzaj urządzenia, z którego łączy się użytkownik. Parametry pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył. Cookies ułatwiają więc korzystanie z wcześniej odwiedzonych witryn.
    Gromadzone informacje dotyczą adresu IP, typu wykorzystywanej przeglądarki, języka, rodzaju systemu operacyjnego, dostawcy usług internetowych, informacji o czasie i dacie, lokalizacji oraz informacji przesyłanych do witryny za pośrednictwem formularza kontaktowego.
  2. Zebrane dane służą do monitorowania i sprawdzenia, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszych witryn, aby usprawniać funkcjonowanie serwisu zapewniając bardziej efektywną i bezproblemową nawigację. Monitorowania informacji o użytkownikach dokonujemy korzystając z narzędzia Google Analitics, które rejestruje zachowanie użytkownika na stronie.
    Cookies identyfikuje użytkownika, co pozwala na dopasowanie treści witryny, z której korzysta, do jego potrzeb. Zapamiętując jego preferencje, umożliwia odpowiednie dopasowanie skierowanych do niego reklam. Stosujemy pliki cookies, aby zagwarantować najwyższy standard wygody naszego serwisu, a zebrane dane są wykorzystywane jedynie wewnątrz firmy w celu optymalizacji działań.
  3. Na naszej witrynie wykorzystujemy następujące pliki cookies:
    1. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach serwisu;
    2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu;
    3. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu;
    4. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
    5. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  4. Użytkownik w każdej chwili ma możliwość wyłączenia lub przywrócenia opcji gromadzenia cookies poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Instrukcja zarządzania plikami cookies jest dostępna na stronie
    http://www.allaboutcookies.org/manage-cookies

Dodatkowe dane osobowe, jak adres e-mail, zbierane są jedynie w miejscach, w których użytkownik wypełniając formularz wyraźnie wyraził na to zgodę. Powyższe dane zachowujemy i wykorzystujemy tylko do potrzeb niezbędnych do wykonania danej funkcji.

Pełna informacja