Projekt książki i wystawy Michaela Schmidta, fotografa urodzonego w roku 1945 w Berlinie, obejmuje 177 zdjęć. Powstał w latach 2006–2010 podczas jego 26 podróży po Niemczech, Norwegii, Holandii, Austrii, Włoszech i Hiszpanii.
W ich trakcie Schmidt fotografował tuczarnie, ubojnie, hodowle ryb i uprawy szklarniowe, plantacje owoców i warzyw, wytwórnie makaronu i sera, a także zakłady przetwórstwa mięsa, ziemniaków i owadów. Jego obraz współczesnej produkcji artykułów spożywczych nie jest wyrażonym wprost oskarżeniem. Artysta raczej stawia pytania, niż udziela odpowiedzi. Fotografie są ujęciami detali. Często trudno określić, jakie produkty są na nich widoczne. Seria dokumentuje, jak dalece sposób wytwarzania żywności kształtowany jest przez standardy uprzemysłowienia i produkcji masowej. Dawniej konsumenci znali pochodzenie wyrobów, obecnie procesu ich przygotowania nie cechuje już indywidualność, ale standaryzacja, podporządkowanie normom i efektywność.