Wszystko wskazuje na to, że tegoroczna edycja Targów HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO® zapisze się w historii jako jedna z ciekawszych. Finał krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019 r., liczne spotkania z ekspertami branży i wybitnymi szefami kuchni, solidna dawka wiedzy i doświadczenia prezentowana w Akademii HORECA® oraz degustacja powracającego na stoły głąbika krakowskiego.
Reklama
Analogicznie do trendów w kulinariach, gdzie kucharze sięgają do korzeni i wskrzeszają zapomniane warzywa, w winiarstwie obserwujemy identyczny mechanizm. Na ENOEXPO® będziemy gościć producentów z całego świata, którzy przygotują specjalną selekcję lokalnych szczepów i wyjątkowe degustacje.
Ponadto w programie targów wina z konkursów o Medal ENOEXPO® 2019, Cool Climate i Rose International Championship, 8 stoisk narodowych, polskie wina, piwa i alkohole rzemieślnicze. 40 godzin warsztatów, 26 godzin pokazów, 34 ekspertów decydujących o kształcie branży hotelarskiej, gastronomicznej i winiarskiej w Polsce. Tak w skrócie zapowiada się Akademia HORECA®, w której cenieni specjaliści z kraju i zagranicy podzielą się wiedzą.
Każdy kto weźmie udział w licznych spotkaniach otrzyma zbiór gotowych odpowiedzi, konkretnych rozwiązań oraz realnych inspiracji. Gwiazdą tegorocznej edycji będzie Roger van Damme – cukiernik, z powodzeniem prowadzący restaurację Heet Gabaar w Belgii uhonorowaną jedną gwiazdką Michelin.
W przewodniku Gault & Millau restauracja Het Gebaar uzyskała wynik 19.5/20. Wśród cenionych ekspertów spotkamy m.in.: Małgorzatę Bednarz – MWM Partners, Adama Chrząstowskiego – Eksperta Dziedzictwa Kulinarnego, Prezydenta Bocuse d’Or Academy Poland, Tomasza Habdasa – Liczby na Talerzu, Joannę Ślusarczyk – organizatorkę The Best Chef Awards. Wiedzą podzielą się uznani Szefowie Kuchni: Łukasz Cichy, Michał Cienki, Grzegorz Fic, Marcin Filipkiewicz, Przemysław Klima, Rafał Koziorzemski, Marcin Sołtys, Patrycja Stefanów-Kot i wielu innych.